10-09-08

weinig tijd, maar hier ben ik weer

Het is druk, zo het begin van het schooljaar. Mijn jongens doen het reuze goed. Gamer is naar het vierde leerjaar en weeral kreeg ik van zijn juf de opmerking dat Gamer niet kan stilzitten, steeds babbelt en rondkijkt. Elk schooljaar diezelfde opmerking, maar ik weet dat dit overgaat, dit is stress voor het begin van het schooljaar. Zonnetje gaat nu naar het eerste leerjaar en het lijkt of hij nog niet anders gedaan heeft. Ik zie hem vrolijk thuiskomen en vrolijk vertrekken naar school, hoewel hij niks vertelt, kan ik hieruit afleiden dat hij zich goed voelt. Enkel vorige week dinsdag, toen hij voor de eerste keer naar het reva moest met eigen vervoer (op dinsdag opa, op woensdag ik), kreeg hij een crisismoment. Hysterisch gehuil kwam uit de jongenskamer, zo erg dat ik dacht dat Gamer hem half dood had geslagen. Ik kwam aangelopen en nam Zonnetje op mijn schoot, toen ik vroeg wat er gebeurd was, was het antwoord dat Gamer zijn lakens niet goed gelegd had. Tja, de stress zal begonnen zijn, dan moet alles weer piekfijn liggen. Het is waarschijnlijk kwestie van weken dat ik zijn ontbijtbord en lepel tot op de milimeter juist op zijn placematje moet leggen.

Op zelfstaandigheid heb ik bijna niks van problemen meer, hij eet en kleed zich alleen aan. Welliswaar met een belofte voor een beloning, dit stimuleert om verder te doen en niet weg te dromen, helpt echt en is een leuke beloning, nl. een rugmasssage voor het slapen gaan, daar kan hij echt van genieten.

Ik heb op school een time-timer besteld(zie afbeelding), en gebruik die nu ook en ik moet zeggen, dit is een echte aanrader. Dit is een klokje van de firma Baert. Speciaal aan dit klokje is dat het kind kan zien hoeveel tijd hij nog heeft om iets af te werken. De tijd die het kind krijgt wordt aangeduid met een rood vlak dat verschuift. Ik gebruik het echt voor alles, om op te staan, om te eten, de tijd in de badkamer, de resterende speeltijd, de tijd dat hij nog heeft om te gaan slapen. Fantastisch is het omdat Zonnetje hier echt goed op let en er naar handelt.Bovendien wordt hij tijdsbewust ermee, hij weet vb. al dat als de klok op 30 staat, dat hij nog een half uur heeft. Een klokje volledig rood is een uur. Ik sta hiervan te kijken, want dat lijkt me toch vroeg om zo met de klok om te gaan.

 decoration

 

Een groter wordend probleem, is zijn sociaal gedrag, ik krijg meer en meer reacties van mama's te horen of het kan dat Zonnetje hun kindje pijn doet, soms zelfs naar de keel grijpt. En dan moet ik dat bevestigen, ik zie het thuis ook. Ook heel vervelend is dat mensen hem aanspreken, op straat, op school, in de winkel, bekende mensen en minder bekende mensen. Hij reageert altijd hetzelfde, nl. hij draait zijn hoofdje weg. Frustrerend begint dit te worden, maar de thuisbegeleidster gaat hier aan beginnen werken.